Una enquesta als professors sobre l’EduCAT 1×1

 

Els professors del meu centre (secundària) acabem de rebre una breu enquesta sobre el projecte EduCAT 1×1; l’enquesta parteix de la direcció del centre i és el primer pas de cara a la nostra incorporació al projecte. El document ens demana que autoavaluem els nostres coneixements informàtics en una escala del 0 al 10 per a una sèrie d’aplicacions o àmbits i, després, si volem o no participar al projecte EduCAT 1×1 el curs vinent (2011-2012) i per què.

Els coneixements sobre els quals ens hem d’autoavaluar inclouen programari lliure (Moodle, JClic), de propietat (Adobe Acrobat, Google Apps, Macromedia Flash, Macromedia Dreamweaver), programari sense especificar (processador de textos, full de càlcul) i recursos diversos (pissarra digital, Web Quest). Però no ens deixem despistar: tot i que aquest document publicat a la xarxa Xtec.cat indica que, tant a nivell acadèmic com administratiu, hauríem d’emprar únicament estàndards oberts, al meu centre (i constato que la immensa majoria i, fins i tot, des dels despatxos del Departament d’Educació), continuen emprant-se generalment els formats doc, xdoc, xls, xxls. Cal dir, però, que l’enquesta ens ha estat enviada per email en format odt: crec que és el primer document que rebo en aquest format des del meu centre, voldria pensar que representa un canvi d’intencions.

L’objectiu principal de l’enquesta és determinar les necessitats en formació i capacitació del professorat, espero que amb intenció de programar cursets específics en funció dels resultats. De fet, ara mateix s’està realitzant un curset semipresencial sobre Moodel (jo he optat, però, per un sobre JClic a distància); durant els dos cursos anteriors, se’ns ha impartit un sobre ofimàtica (molt interessant, però amb eines privatives). Opino, però, que aquest procés de preparació hauria d’haver-se engegat des del mateix moment del naixement del projecte.

Em preocupa observar que:

 1. apareixen una quantitat d’eines no lliures citades pels noms comercials (Adobe Acrobat, Google Apps, Macromedia Flash, Macromedia Dreamweaver), cosa que implica un cost en llicències;
 2. algunes eines (processador de texts, full de càlcul, pissarra digital) són citades de manera genèrica, amagant el fet que, en la pràctica, segueix sense aplicar-se la directriu publicada a l’Xtec citada més amunt (en la pràctica, es continua treballant amb el Word i l’Excell de Microsoft i pagant-ne les llicències);
 3. no apareix cap referència als coneixements sobre la Linkat, instal·lada testimonialment sobre un únic ordinador a la sala de professors, ordinador que sempre està funcionant sota Windows.

Tot plegat, reflecteix una sensibilitat nul·la sobre formats oberts i programari lliure. El Departament d’Educació, que suposadament ha impulsat la Linkat i l’ús dels estàndards oberts, en realitat no ha treballat mai aquests temes, sinó que han quedat sempre en mans de la bona voluntat del professorat. I, si bé no podíem esperar que els nostres polítics comprenguessin el risc contra les llibertats i contra la seguretat que representen els formats tancats i el programari de propietat, tenia l’esperança que, amb la crisi, s’interessin pels avantatges econòmics del programari lliure.

Toquem ferro i esperem que el nou govern català, que ja es perfila com a molt estalviador, ho tingui en compte, comencin a bufar altres vents en el sistema educatiu i les eines lliures siguin l’opció dominant en el sistema. Ni que sigui per una simple qüestió econòmica.

Evidentment, en les dues últimes preguntes de l’enquesta m’he manifestat favorable a la incorporació al pla, tot i que la causa al·legada no sigui més que l’opinió que ens podem permetre continuar tan endarrerits. Ja veurem com acaba tot això.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Ensenyament i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Una enquesta als professors sobre l’EduCAT 1×1

 1. Retroenllaç: Tweets that mention Una enquesta als professors sobre l’EduCAT 1×1 | No n'hi ha dos iguals -- Topsy.com

 2. SiscoGarcia ha dit:

  Al centre on jo treballo estem constatant que els problemes més greus els patim des de l’administració, en el sentit que són ells qui se salten aquests estàndards que has esmentat… i com més alta és la posició del remitent en el Departament més enrevesat és el format en què ens ho fa arribar (no només doc, o docx, també docx+, que no tenim ni idea de què és).

  Per tal de ratificar la posició que defenses t’he de dir que la incoherència del Departament és tan gran que en tot el portal de la XTEC no hi ha cap guia sobre la plataforma ofimàtica propietària, en canvi sí que n’hi ha sobre l’OpenOffice.org (http://www.xtec.cat/formaciotic/dvdformacio//materials/td34/index.htm) però el material i els documents que ens fan arribar és tot en format privatiu.

  Decididament, no ‘nem bé 😦

 3. Retroenllaç: Incertesa informàtica al meu institut | No n'hi ha dos iguals

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s