Incertesa informàtica al meu institut

Reconec que estic ben desorientat. L’altre dia us comentava una enquesta interna, adreçada al professorat del meu centre, que em feia pensar que hom volia detectar les mancances més greus en formació per tal de programar els cursets adients i poder, el curs vinent, incorporar-nos al projecte EduCAT 1×1.

Una altre motiu per a l’optimisme ha estat l’anunci de la posada en marxa (no en el futur: ja estan accessibles!) d’un parell d’eines bàsiques: una intranet (basada en Zikula, programari lliure) i un Moodle per al centre. Encara no els he provat, però, com a mínim, no són una promesa electoral; ja en parlarem.

[Actualització (15-12-10, 19.35): no ha estat cosa del centre, sinó del Departament d’educació (ja em semblava a mi…).]

Però ha estat el comentari d’un company a posar-me en guàrdia: l’enquesta de fa uns dies podria ser una maniobra per reunir l’opinió dels professors sobre la taula i poder demostrar a l’autoritat competent que els professors del centre no ens veiem preparats per a aquest canvi i que ens estimen més no posar-nos-hi, de moment (no sigui cosa que, amb el canvi de govern i amb la crisi, al nou conseller li pegui per tombar el projecte o el capgirar-lo de cap a peus).

La situació m’avergonyeix profundament, perquè detecto per tot arreu professors que no mostren cap interès per posar-se al dia, per aprendre aquestes noves tècniques per a l’ensenyament i l’aprenentatge. No sé si em trobo davant de professors que no volen aprendre (bonic exemple per als nostres alumnes) o si, per contrari, es tracta d’algun tipus d’al·lèrgia a la informàtica.

El cas és que sempre he estat partidari i defensor de l’ensenyament públic; ara, però, començo a sentir-me’n només partidari, perquè no puc defensar ni justificar la deixadesa d’alguns professors que, sota les pressions del sector privat, potser freqüentarien més les aules com a alumnes (probablement, penso així per influència de la meva mare, que, després de jubilada, continua fent cursets sense que ningú l’hagi obligat mai).

 

Crec que avui (exactament avui) ens juguem, al meu centre, la implantació o no del projecte EduCAT 1×1 el curs vinent. Personalment, no crec que sigui la panacea per a cap dels mals que afecten el sistema educatiu. Però, en el pitjor dels casos, ens permetrà educar les primeres generacions de catalans digitals i, de pas, podrem lluitar contra els mals hàbits informàtics que l’actual ignorància comporta (i alguna cosa més, però no vull ser massa optimista). Amb una mica de sort, en qüestió de quatre o cinc anys ens posarem al nivell d’Extremadura.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en EduCAT1x1, Ensenyament. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s