Programari lliure: un valor a defensar

Un dels punts que defensem des de Pirates de Catalunya és l’ús del programari lliure en l’administració pública. Aquest és un concepte que costa de fer entendre perquè és força desconegut: què podem fer per explicar-lo? com podem transmetre els seus avantatges?

Després de participar durant els darrers quatre anys en diverses xerrades «amb públic en directe», opino que exposar les quatre llibertats a un públic que no estigui familiaritzat amb els conceptes bàsics (codi font, codi binari, llicència) i que no hi estigui interessat de bestreta és una mica difícil, no per la complexitat del tema, sinó pel temps que requereix. He observat que funciona força bé cercar símils que relacionin aquestes idees amb conceptes més familiars i que, treballant per analogia, en permetin una comprensió raonable per poder, després, parlar-ne dels avantatges. Però, amb quins avantatges podem convèncer el gran públic? Amb els avantatges ètics i socials? Amb avantatges tècnics? Amb els econòmics?

Si engeguem la tele i mirem els programes amb més èxit de públic, veurem que la pilleria i la picaresca estan molt valorades i que tendim a relacionar-les amb l’èxit social (que sempre es llegeix en clau econòmica). Podem, doncs, oblidar l’ètica com a argument de masses: no atraurà les grans multituds tant com el futbol.

Si explicar el concepte de programari lliure és difícil, imagineu fer-ne la glossa dels avantatges tècnics. Per exemple, els usuaris comuns estan acostumats a intercanviar documents sota uns formats molt concrets, creuen que aquests són els formats «normals» (no tindria sentit parlar d’estàndards: l’usuari comú no empra aquest concepte) i no se’n plantegen alternatives. Parlar-los de codi font compartit i millorat per una comunitat de programadors, de revisions constants a la recerca de l’error a corregir, de projectes que es bifurquen o que es fusionen sense fi donant peu a mil variants lleugerament diferents del mateix programa és induir-los al vertigen. (Bé, potser sóc massa pessimista.)

Per eliminació, doncs, caldrà posar el pes dels arguments en el tema econòmic (sense perdre de vista els altres dos, que també tenen un petit sector de públic i que, personalment, considero més importants). Ara bé, ens equivocarem si ens centrem només en l’estalvi en les llicències: els proveïdors de programari de propietat poden abaratir les seves i desmuntar aquest raonament; caldrà cercar altres arguments en la mateixa línia.

Defensar que el programari lliure és un factor de pes per potenciar el sector informàtic català pot ser tan complex com explicar-ne el concepte. Parlar de les tasques de manteniment i d’adaptació que poden fer els nostres tècnics, parlar de l’estalvi en divises que suposaria i de com aquestes energies econòmiques estarien reinvertint-se en el nostre país en lloc de sortir a l’estranger pot ser difícil, sobretot de cara a un públic no especialitzat. I no és que sigui gaire més fàcil de cara a un d’especialitzat: els prejudicis i els hàbits tenen un pes molt gran, i la desconfiança envers les novetats és una constant important en el caràcter humà (sobretot, si hi ha els cèntims pel mig).

Tanmateix, la xarxa va plena d’arguments en favor del programari lliure, alguns d’ells molt ben explicats i adaptats a tota mena de públics. Trobo que, des de Pirates de Catalunya, hem de fer un esforç per seleccionar els millors materials didàctics en aquest àmbit, col·laborar en la seva difusió en la mesura de les nostres possibilitats i no deixar el tema de banda quan arriben les següents campanyes: potser no serà el que més simpaties ens ajudi a generar, però estem convençuts dels seus avantatges per al conjunt de la societat.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Programari lliure. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s