Alternatives al monopoli: la cultura lliure guanya terreny

Fa pocs dies, Enrique Dans publicava un aclaridor article («Lo que la ley Sinde esconde») sobre les estratègies del lobby de mercaders de l’art per mantenir una posició monopolística. Però no es tracta de la típica lluita entre empreses competidores per obtenir la millor posició en el mercat: el lobby gaudeix d’una posició de privilegi perquè combina empreses en el sentit tradicional (multinacionals, per ser exactes) i organismes paraestatals de recaptació d’impostos. Domini absolut.

Aquesta situació de domini absolut em va fer recordar una frase recurrent del meu professor d’escacs: si l’adversari domina el centre, s’imposa una reacció pels laterals. Aquesta reacció, per sort, ja fa temps que existeix, i la podem trobar sota molts aspectes: en les llicències de programari lliure (GNU GPL, la gran estratègia de la FSF i de Richard M. Stallman), en les Creative Commons; en els milers de creadors (fotògrafs, escriptors, músics, cantants, cineastes) que publiquen llurs obres sota aquestes condicions tan obertes.

A poc a poc, per sort, es va creant, també, una sèrie de llocs d’enllaços que apunten a aquestes obres sota llicències lliures. Portals, llistes, directoris, cercadors… L’inventari de la cultura lliure es va organitzant aquí i allà, en funció de les necessitats o de la visió particular de cada grup que pren la iniciativa de posar una mica d’ordre en mig del caos.

Recordo que el primer lloc d’aquestes característiques que vaig descobrir es diu LiberLiber.it, va començar publicant textos de la literatura italiana lliures de drets d’autor (d’autors que porten més de 70 anys morts, en principi), però fa temps que va amplicar l’oferta a audiollibres i música. MúsicaLliure.cat, Project Gutenberg, Wikimedia Commons, Moving Image Archive, són alguns llocs que ofereixen música, llibres, imatges i pel·lícules lliures (enllaços que podeu trobar, amb d’altres igualment interessants, a la web de La-Ex).

A les anteriors, s’ha unit no fa gaire Qomun, un projecte del Dario Castañé que agrupa música, imatge, vídeo, programari i literatura, sempre sota llicències lliures, amb un disseny atractiu i ordenat per categories. Aquest directori va creixent dia a dia gràcies a les aportacions dels col·laboradors i casualment, o no, es va acabar de gestar, si fa no fa, mentre els nostres benvolguts representants, democràticament elegits, conspiraven per aprovar una llei que pretén posar barreres a la comunicació, al coneixement, a la cultura i a l’art.

Ens alegra pensar que webs com aquest, i com els anteriors, no podran ser tancats per la llei Sinde, ja que no enllacen materials ofegats per llicències restrictives. Al final, encara sortirem guanyant: en lloc de productes encarcarats i fets en serie, ens obrirem a una cultura jove, fresca i renovadora, una cultura que es mou per les bandes mentre el centre s’enfonsa sota el seu propi pes.

Reacció per la banda.

Una partida diferent.

Una partida diferent

[Fotografia de l’autor]

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Cultura lliure. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s