Copyleft: quan l’objectiu és comunicar

 

L’altre dia us animava a conrear la vostra creativitat sense complexos i a alliberar-la sota llicències lliures: espero que haureu sabut perdonar-me la soflama, efecte secundari d’una adolescència que no s’acaba mai. Reconec la meva imprudència: abans us hauria haver de dit quatre coses sobre les llicències lliure; la soflama hauria vingut després.

El cas, però, és que aquestes llicències són documents legals farcits d’una terminologia que se m’escapa i escrits en un estil soporífer, així que no us en puc dir res de solvent. Em limitaré, doncs, a passar-vos-en una bibliografia bàsica i a oferir-vos la meva opinió personal: preneu-la com un comentari entre birra i birra, perquè no té cap més valor.

D’altra banda, la meva visió sobre les llicències lliures està marcada per les opinions d’en Richard M. Stallman; no sé si em limito a copiar-les o si afegeixo algun matís personal (sospito que, de personal, poc).

Tipus d’obres de creació

En primer lloc, les obres de creació (admetent que es pugui crear alguna cosa del no-res cultural, com si tot el que som no ho haguéssim après d’un lloc o d’un altre) no són totes iguals; com a mínim, trobo que cal distingir el següents grups:

 • les obres que asseguren la difusió del coneixement (de recerca cientificotècnica, didàctiques);
 • les obres que exposen l’opinió d’un autor (articles d’opinió, assajos);
 • les obres d’expressió artística (novel·la, poesia, teatre; música; cinema…).

Per al primer grup, trobo que, en interés de la societat, se n’hauria d’assegurar la màxima difusió i la possibilitat de prendre-les com a base per crear-ne d’altres. Recomanaria llicències lliures que permetessin la còpia, total o parcial, així com l’adaptació; però també la difusió amb ànim de lucre (en algunes circumstàncies, pot ser una bona manera de difondre l’obra).

La meva tria, aquí, aniria cap a la llicència de Documentació Lliure de GNU. Crec la llicència Creative Commons BY-SA (Reconeixement – Compartir igual) també seria una bona opció. Totes dues permeten la transmissió i la reelaboració de l’obra, així com la seva explotació comercial, però mantenint-la sempre lliure, així com les obres derivades.

No té sentit manipular i modificar l’opinió d’un autor: les llicències per a obres d’opinió no necessitarien permetre la modificació, sinó només la transmissió lliure de l’obra (i no hi hauria cap problema per aceptar la difusió amb ànim de lucre, si l’autor hi està d’acord, com tampoc no n’hi hauria per no permetre-la). Això, però, deixa el problema de les traduccions, que s’interpreten com a modificacions; crec que l’autor té dret a assegurar-se que les seves opinions es tradueixen correctament, sense canvis involuntaris i sense manipulacions; per tant, trobo lògic que no les autoritzi si no és sota el seu control.

En aquest cas, jo m’inclinaria bé per la llicència CC-BY-ND (Reconeixement – Sense obres derivades) en el cas que volgués permetre l’explotació comercial de l’obra, bé per la CC-BY-ND-NC (Reconeixement – Sense obres derivades – No comercial) en el cas que no volgués permetre aquesta explotació comercial.

En canvi, per a les obres artístiques, qualsevol llicència lliure em sembla correcta. L’obra artística no compromet l’avanç tecnològic o científic: si l’autor vol posar-hi alguna limitació, a més d’estar en el seu dret, no causa cap dany social (a diferència del que passaria amb les obres del primer grup).

 

 

Bibliografia bàsica sobre les llicències lliures

 

  Introduccions generals

   

   

  Articles del projecte GNU i de Richard M. Stallman sobre llicències i drets d’autor

   

  Llicències lliures

  Les llicències Creative Commons:

  La llicència de Documentació Lliure de GNU:

  Licence Art Libre, una llicència lliure d’origen francès pensada per a obres artístiques:

  La GNU GPL, una de les llicències lliures per a programari més populars i, possiblement, la llicència copyleft més antiga:

   

  Sistemes de registre (no ho he investigat)

   

   

  Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

  Deixa un comentari

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

  Twitter picture

  Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

  Facebook photo

  Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

  S'està connectant a %s