Cultura, investigació, educació

Dilluns, 21 de març, unes 500 persones es van manifestar a Barcelona en contra de les retallades contra la cultura que anuncia el govern de Mas. Aquestes retallades se sumen a altres en camps igualment sensibles o encara més, com ara educació i sanitat.

De bon principi, vaig manifestar-hi el meu suport: un poble sense cultura no és un poble, és un ramat. Ho pensava i ho continuo pensant.

Ara bé, quina mena de gestió cultural pensa fer aquest govern? Com pensa utilitzar els diners que hi quedin després de la retallada? Perquè, no ens enganyem, hi haurà retallada, com hi ha retallada a educació i a sanitat.

Però, a veure, si parlem de cultura, investigació i educació, per quina de les tres començaríeu a clavar la tisora? Suposo que tots assumim que seria preferible no retallar ninguna. Imaginem, però, que la decisió és nostra (com ho seria si visquéssim en un sistema de democràcia directa): per on començaríem a retallar?

Si escatimem en educació, en dos, en quatre anys, estarem enviat autèntics inútils al mercat laboral, estarem enviant autèntics analfabets als instituts de Formació Professional i a la Universitat. En deu anys més, les empresses començarien a tenir problemes per trobar i contractar tècnics i especialistes competents. En vint anys, l’economia del país seria un desastre, tret que ens haguéssim inflat a contractar tècnics estrangers i el papa i la mama seguissin mantenint els fills fins als 35, els 40… indefinidament.

Si retallem en investigació, en molts pocs anys estarem depenent (encara més) de patents estrangeres. En un món on l’imperi de les patents i dels drets d’autor sembla tan arrelat i tan sa, les empresses anirien deixant de ser competitives i serien absorbides per capital estranger; es tancarien fàbriques i empreses sense càrrec de consciència i el país aniria de mal borràs en 20 o 30 anys.

Si és la cultura la que s’ajusta el cinturó, doncs, en lloc d’anar al teatre un cop o dos per temporada, hi anirem un cop per any. En lloc d’anar al cinema dos cops al mes, hi anirem dos cops a l’any. En lloc comprar 40 llibres a l’any, en comprarem 4. La imaginació, tan important per a la investigació, sense anirà secant a poc a poc, i potser l’economia es recuperarà a temps i podrem reactivar la cultura abans que sigui massa tard.

Aleshores, per què volen retallar en simultàniament en cultura, investigació i educació? Per què estan retallant en educació que és on més ràpidament sentirem el cop? Per què estan retallant en universitats, que és l’únic lloc on s’investiga en aquest país?

L’única explicació és que volen matar el país tres cops, perquè no aixequi el cap mai més. Crec que el mot tècnic es «rematar».

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s