Dia del Llibre Electrònic

 

Un any més, el sector editorial espanyol (i, de retruc, el català: res d’autonomia en el món empresarial) celebra el Dia del Llibre mirant-se el cul, ço és, mirant enrere, ignorant el llibre electrònic i agrapant-se al llibre de paper a tota ultrança. De fet, quan es mira els formats digitals, ho fa amb total menyspreu, desconfiança i superioritat. Ells s’ho faran.

Mentre els empresaris del ram fan tot el que poden per malmetre un mercat que haurien d’estar mimant (al cap i a la fi, és el seu futur), els lectors anem fent via per on podem i com ens deixen. A ningú no se li escapa (perdó: als empresaris del ram, sí; a les autoritats culturals, també) que els lectors electrònics estan obrint-se un lloc en les vitrines dels comerços especialitzats (electrònica, llibreries, grans superfícies) i d’algun lloc han de sortir els llibres electrònics amb que s’alimenten. D’on?

L’habitual de la xarxa no necessita gaires explicacions. Tanmateix, per als que encara no coneixen el món del llibre electrònic, aquí va una introducció ràpida i indolora a l’abast dels curiosos.

El llibre electrònic (o llibre digital) és l’equivalent digital d’una obra en paper. Com a mínim, conté el text original; potser, també les imatges. Pot anar enriquit amb enllaços a altres documents o amb contingut multimèdia.

Un lector electrònic (o lector digital) és l’aparell expressament fabricat per emmagatzemar i reproduir (permetre’n la lectura) llibres electrònics. També els ordinadors permeten, amb l’ajut de programes ad hoc, llegir llibres electrònics; però no els considerem lectors electrònics.

Una manera còmoda d’obtenir llibres electrònics en format epub (l’estàndard lliure i obert del llibre digital) és a través del widget (extensió) eBook Reader del navegador Opera. Podeu descarregar l’instal·lador d’Opera des d’aquesta pàgina (detectarà el vostre sistema operatiu i us oferirà la versió estable més recent del navegador).

Un cop heu instal·lat Opera, l’executeu i li afegiu el widget eBook Reader des d’aquesta altra pàgina. El podeu executar anant al menú Widget / Gestió dels widgets, que obrirà una taula a l’esquerra de la finestra de l’Opera amb la llista de tots els widgets instal·lats; des d’aquí podreu engegar eBook Reader.

En engegar-lo, s’obrirà una finestra independent amb dos menús: Public Domain Books i Original Books. Feu clic en el segon; després: Languages / Español / Recently Added, i trobareu una bonica llista amb 356 llibres a la vostra disposició, a un clic de distància (el widget s’encarregarà de descarregar-los, de mostrar-los en la finestra, de deixar-los en un índex de llibres oberts).

Ara, amb aquest widget podreu obtenir i llegir llibres directament de la xarxa, o llegir els que ja podeu tenir en el disc dur. Sempre, això sí, en format epub (l’estàndard lliure i obert del llibre electrònic).

Recordeu, però, que aquest sistema només és un petit, petitíssim tast de tot el que podeu trobar si investigueu una mica sobre el món del llibre electrònic: a poc que us hi endinseu, us trobareu amb més llibres dels que podreu llegir en tota una vida.

 

Bona lectura, i bon dia del llibre.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Cultura lliure. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s