Lectors o fetitxistes

Encara sota els efectes de la ressaca del Dia del Llibre, llegeixo alguns articles al voltant del fenomen del llibre digital. No puc evitar percebre una por dissimulada entre línies: al conservadurisme dels empresaris del ram, temorosos de perdre el control d’un negoci que els ha funcionat bé durant cinc segles, s’afegeix el rebuig d’alguns autors, lectors i presumptes intel·lectuals.

En general, tots comencen reconeixent el poder del llibre electrònic i algunes de les seves virtuts més evidents, com ara la capacitat per vèncer obstacles com la distància (obres en llengües estrangeres), els interessos minoritaris (eliminació del risc dels estocs), l’avanç imparable de la ciència i de la tecnologia (edicions actualitzades cada pocs mesos o poques setmanes), o el respecte pel medi ambient (estalvi de paper), per citar-ne només unes poques.

Tot seguit, però, comencen a enumerar-ne els inconvenients: la pèrdua d’una tradició antiquíssima; la desaparició dels bells objectes que anomenem llibres; la incomparable bellesa d’una enquadernació acurada, d’unes il·lustracions magnífiques. Hi ha que es pregunta quin serà el futur dels ex libri, i alguns autors semblen desorientats sobre on signar la seva flamant dedicatòria tal dia com ahir.

També la democratització de la creativitat (qualsevol pot autoeditar-se a un cost irrisori), sol ser vista com un perill: si els editors no filtren les obres en base a la qualitat, la xarxa esdevindrà un caos on ningú no sabrà distingir el gra de la palla, per a desesperació i frustració dels lectors.

La major part de les crítiques em semblen patètiques, idèntiques a les que es van fer davant de l’aparició de la impremta que amenaçava amb enfonsar el mercat dels manuscrits, principal font d’ingressos per als monestirs del món cristià. Qualsevol societat viu un canvi permanent de tradicions que desapareixen per deixar pas a unes altres.

Tanmateix, el llibre-objecte, tan apreciat com a regal o com a símbol, no té per què desaparèixer; més bé, al contrari, intueixo que se li obre una renovada segona vida, com està passant amb els vinils, i per motius similars. Probablement, el mercat d’aquest producte es reduirà: és responsabilitat dels empresaris obrir-ne d’altres (sembla, però, que els editors espanyols estan seguint la tàctica de la SGAE: impedir qualsevol nova forma de negoci i criminalitzar els lectors que no volen plegar-se a llurs interessos).

Pel que fa a la funció selectiva dels editors, el mot més suau que se m’acut és el d’hipòcrites: el seu criteri és —tret d’honroses excepcions— exclusivament comercial, i abans publicaran l’obra més nefasta d’un autor de renom que la proposta més correcta —no cal ni que sigui agosarada— d’un debutant.

Tanmateix, hi ha altres crítiques que sí que es poden fer al llibre electrònic. De moment, i en la major part dels casos, els lectors digitals són una mica lents, resulten pobres a l’hora de mostrar imatges, tendeixen a tenir pantalles una mica petites, no permeten fer-hi anotacions (tret dels models d’alta gama, abusivament cars); però tots aquests inconvenients es deuen al desenvolupament actual dels lectors digitals, no pas al concepte de llibre digital. Alguns llibres, a més a més, només resulten còmodes de consultar sobre un ordinador (diccionaris i enciclopèdies, per exemple).

Cal tenir en compte, però, que la vida del llibre digital no arriba ni als 50 anys (des que els ordinadors van començar a tenir pantalles, i no només impressores, com a dispositius de sortida); la dels lectors digitals, no arriba al decenni. En canvi, el llibre imprès ronda els 500 anys, i el concepte de llibre supera els 4.000: els nous suports per a la lectura poden millor molt tecnològicament, i sens dubte ho faran en molt poc de temps.

El que em queda clar, vistes i oïdes algunes de les opinions que s’han publicat entre ahir i avui, és que el llibre electrònic esdevindrà un filtre que permetrà distingir entre el bibliòfil i el lector, entre el fetitxista dels llibres i l’autèntic aficionat a la lectura.

Aquesta entrada ha esta publicada en Llibre electrònic. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s