Dia Mundial contra la Cibercensura

 

Internet va nàixer amb la finalitat de facilitar l’intercanvi d’informació. En un principi, només algunes universitat i alguns departaments del govern d’EEUU hi tenien accés: eren «de confiança», doncs, i ningú no es plantejava la necessitat d’una censura o d’un control.

 

Avui, però, Internet està a l’abast de quasi qualsevol persona: un mòbil mitjanament actual et permet accedir-hi. I, és clar, algú ha decidit que la majoria dels ciutadans d’aquest planeta no som de fiar.

Mubarak apaga InternetTanmateix, no sé de què es sorprenen: cada cop que la humanitat ha millorat els sistemes de comunicació, s’han produït revolucions o canvis socials importants. I no sé de què ens sorprenem: cada cop que s’ha donat un canvi que impliqués una millora en el coneixement, en la informació, en la llibertat, els poderosos han reaccionat en el sentit de barrar-li el pas.

 

Als nostres dies, Internet, a través de diversos serveis, ha mostrat ser una eina eficient per posar en comunicació grans grups de persones que, així, han pogut coordinar llurs esforços i derrocar dictadors o posar-los en greu perill. Com a resposta, la censura que en molts països s’aplica sobre la xarxa s’ha intensificat.

 

En el nostre cas, s’ha aprovat una llei que permet tancar pàgines web sense la intervenció raonable d’un jutge. Un atemptat contra la llibertat d’expressió, una de les llibertats fonamentals, perquè sembla ser que afecta econòmicament algunes multinacionals estrangeres.

 

Ens pensàvem que l’estructura intrínseca de la xarxa la feia immune a les maniobres de governs i de grups de pressió, però el temps ha demostrat hem estat uns ingenus: cal defensar la neutralitat de la xarxa, perquè la neutralitat és llibertat, i qui posseeix el poder farà tot el possible per conservar-lo, inclòs manipular aquest món virtual que, per un breu període, semblava una utopia a l’abast de tothom.

 

Avui, Dia Mundial contra la Cibercensura, la utopia corre perill: necessitarà del nostre ajut per sobreviure.

 

(Fotografia de Mataparda sota llicència CC BY-SA 2.0.)

Aquesta entrada ha esta publicada en Cultura lliure, Legislació, Maniobres polítiques, NoLesVotes, Política internacional, Xarxa neutral. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s